Ha gyógyvíz, akkor Harkány

Ha gyógyvíz, akkor Harkány

Hazánk olyan szerencsés helyzetben van, hogy az ország 70%-ka alatt természetes termálvíz található. Ha belegondolunk, hogy a világon egyre több helyen csökken a víz mennyisége, akkor joggal leszünk büszkék az itthoni állapotokra. Ennek a víznek a legalapvetőbb tulajdonsága, hogy meleg, ugyanakkor két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik maga a termál, a másik pedig a gyógyvíz, ami magas ásványianyag tartalommal rendelkezik, és a gyógyhatása orvosilag bizonyított. A harkányi gyógyfürdő ebbe a kategóriába tartozik.

A gyógyvíz előnyei

Ha a wellness mellett döntünk, akkor rengeteg pozitívummal fogunk találkozni. Az egyik ilyen, hogy javítja a vérkeringést. Lubickolás közben az ásványi anyag a testünkbe kerül. A hő hatására kitágulnak az erek, beindul a vérkeringés, ami mindig jót tesz a szívnek. Ez a hatás felér egy edzőtermi mozgással, miközben a kisujjunkat sem kell mozdítanunk.

Másik nagy előnye, hogy csökkenti a stresszt. A meleg víz ellazítja a testet, ugyanakkor szellemileg is kikapcsol, tehát sokkal jobban fogunk aludni, és úgy fogjuk érezni, hogy kicseréltek minket.

A legtöbben azért keresik fel a gyógyfürdőket, mert valamilyen krónikus fájdalommal küszködnek, és ez a víz csillapítja azt. Az ízületi problémák, az izomfáradtság és a szövetkárosodás is enyhíthető a rendszeres fürdéssel, miközben lekezeljük az ekcémát és a pikkelysömört.

Végezetül meg kell említeni, hogy a termálvíz nemcsak a medencében fejti ki a hatását, hanem mellette is. Amikor belélegezzük a párát, akkor enyhítjük az asztmát és az allergiát, így nem véletlen, hogy sokan ivókúraként alkalmazzák, bár ezt csak orvosi előírásra tegyük, és soha ne a medence vízéből!

Válasszuk Harkányt

A harkányi gyógyvíz egy véletlen folytán lett felfedezve még az 1800-as évek végén, de szinte azonnal hozzáépítették az első fürdőt. A kénes víz ma is a mélységből tör elő, és átlagosan 60 fok feletti hőmérsékletet ér el. Az utóbbi kétszáz évben sok embernek segített a gyógyulásban, így nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is rendszeresen érkeznek a látogatók.